Interjero dekoravimo pagrindai: spalva interjere

Vienas iš svarbiausių interjero dekoravimo elementų - spalva. Šiame straipsnyje rasite trumpus bazinius principus, kuriais vadovaujasi interjero dekoratoriai, norėdami sukurti tobulą erdvę.

Nuotrauka iš: www.pinterest.com, magazine.joomla.org

Tikrasis spalvų grožis atsiskleidžia esant spalvų harmonijai ir jų deriniams

• Skirtingos spalvos sukelia skirtingas emocijas ir nuotaikas. Šiltos spalvos suteikia energijos ir stimuliuoja (geltona, oranžinė, raudona), o šaltos spalvos suteikia ramybės jausmą (mėlyna, žalia, violetinė).

Nuotrauka iš: pinterest.com, picmonkey.com
Nuotrauka iš: pinterest.com, incolororder.com

• Jeigu turite vieną dominuojančią spalvą ir norite įvesti daugiau spalvų interjere, bet nežinote ar jos derės – pasinaudokite spalvų ratu. Vienas pagrindinių derinimo būdų yra naudoti priešingas viena kitai spalvas esančias spalvų rate (pvz. mėlyna ir oranžinė).
• Norintiems mažiau kontrastingų derinių rekomenduojama derinti analogiškas spalvas, kurios yra viena šalia kitos spalvų rate.

• Interjere puikiai atrodo ir vienos spalvos skirtingi atspalviai. Monochromatinės paletės naudojimas yra lengviausias būdas derinti interjero elementus ir nereikalauja ypatingų įgūdžių. Tai gali būti bet kurios spalvos atspalviai, ne tik balta – juoda.

Nuotrauka iš: pinterest.com, luatngogia.net
Nuotrauka iš: pinterest.com, insidexterior.com
Nuotrauka iš: pinterest.com, italianbark.com

Rekomenduojama naudoti mažiausiai 3-4 spalvas, kurios suteiks didesnę įvairovę ir bus sukurtas balanso jausmas.

Nuotrauka iš: pinterest.com, home-designing.com

• Neutralių spalvų interjeras gali atrodyti taip pat puikiai bei stilingai kaip ir ryškių, kontrastingų spalvų. Tokiu atveju nuo spalvinių akcentų dėmesys gali krypti prie skirtingų tekstūros ar raštų įvairovės. Neutralios spalvų paletės pagrindas: pilkšvai mėlyni, mėtų, dramblio kaulo, kreminės, balti, pilki atspalviai.
• Žinoma, naudojant neutralių spalvų paletę galima sukurti ne tik šviesius ir erdvius kambarius, tačiau taip pat ir tamsius bei paslaptingus.

• Neutralių spalvų paletę gali pagyvinti 1-2 akcentinės spalvos. Lengviausias būdas į interjerą pridėti akcentinių spalvų – naudoti meno kūrinius. Paveikslai lengvai integruojami virš židinio ar kito baldo bei pagyvina bet kokią sieną. Taip pat patariama naudoti kitas lengvai pakeičiamas detales: vazas, žvakides, knygas, pagalvėles, tekstilę.

Nuotrauka iš: pinterest.com
Nuotrauka iš: pinterest.com, karwei.nl

• Naujausias spalvų tendencijas pirmiausia rekomenduojama išmėginti su nedideliais ir lengvai pakeičiamais aksesuarais (paveikslai, pagalvėlės ir pan.). Taip bus lengviau nuspręsti ar "madingos" spalvos jums iš tiesų patinka. Ryškesnių spalvų baldai, kilimai ar dažyta akcentinė siena užima didesnį plotą, todėl gali daryti didesnį poveikį, taip pat tokie drąsūs sprendimai kainuoja brangiau, nusprendus juos pakeisti.

Nuotrauka iš: home-designing.com
Nuotrauka iš home-designing.com

Jeigu dar svarstote kokią spalvų paletę rinktis savo namams, puikia užuomina gali tapti jūsų drabužių spinta. Įvertinkite, kokių spalvų drabužius, aksesuarus jums malonu dėvėti? Ryškūs, drąsūs, kontrastingi, ar priešingai – pasteliniai, neutralių spalvų?

PAVEIKSLAI INTERJERUI
error: Content is protected